Daha ayın ortasında maaşınız bitiyorsa harcamalarınızda bir sorun var demektir. Kararlı olun ve daha tutumlu olmak için kendinize bir şans tanıyın. Bunun yollarını öğrenin.
Ekonomik krizin konuşulduğu bugünlerde herkes gider bütçesini kısıp biraz nakit biriktirme derdinde. Tutumlu olmanın kime ne zararı olabilir? Ha, tabii cimrilik boyutuna varmadan…
Tutumlu olmak, hiç para harcamamak ya da hayatınızdaki tüm lükslerinizi bir kenara atmak anlamına gelmiyor. Sadece hayatınızda bazı basit değişiklikler içeriyor.
Daha idareli olmak, bugün için değilse bile emekliliğinizde rahat edeceğiniz parayı biriktirmenize; kredi kartı harcamalarınıza sınırlama getirmek, o hep hayalini kurduğunuz tatile daha da yaklaşmanıza ortam hazırlar. Tutumlu yaşamak, günlük harcamalarınıza dikkat etmeyi gerektirir sadece.
Harcamalara ajan takibi
Maaşınızı alıyorsunuz, harcamaya başlıyorsunuz ve ayın ortasında elinizde çok az para kalıyor. “Nereye gitti bu para, anlamadım” diye şaşırıp kalıyorsunuz. Bu durum sizi de anlatıyor olabilir. Pek çok kişiyi olduğu gibi… Siz iyisi mi maaşınızı aldıktan sonra en azından iki hafta harcamalarınızı izleyin. Halihazırda paranızın nereye gittiğini görmeden nasıl daha tutumlu olabileceğinizi bilemezsiniz. Her yaptığınız harcamayı not edin. Ay sonunda bu listeye bakın. Bu sayede günlük harcamaları nasıl azaltabileceğinizin yolunu kesin olarak görebilirsiniz.
İnternet harcamasına dikkat!
İnternet bağlantısı bazen gereksiz harcamalar listesinde üst sıralarda yer alıyor. Elbette kastımız “internet bağlantınızı kesin” demek değil. Ancak bazen kota aşımlarında aylık ödenmesi gereken sabit ücretin bir hayli üstünde paralar ödenebiliyor internet için. Bu nedenle aylık en düşük sabit ücretli internet seçeneği her zaman çok karlı olmayabiliyor. Tabii eğer yoğun bir internet kullanıcısıysanız… Bu durumda sınırsız internet seçeneği sizin için daha iyi olabilir.
Ancak uzun süreli ve yoğun bir internet kullanıcısı değilseniz, sınırsız internet seçeneği sizin için ekstra bir gider anlamına gelir. Siz iyisi mi, internet servis sağlayıcılarının tümüyle görüşün ve sizin için en hesaplı olanını tercih edin. İnternete fazladan para ödemeyin.
Gereksizse söndürün!
Gereksizse ışıkları söndürün. Çok duyduğunuz ama uygulamadığınız bir ikaz, değil mi? Kendi evinizde bile… Gündüz jaluzileri ya da perdeleri kapalı tutacağınıza bırakın gün ışığı içeri girsin ve hava iyice kararana kadar da kapatmayın. Böylece elektrik enerjisinden tasarruf etmiş olursunuz. Sadece lambaları değil, elektronik aletleri de kullanmadığınızda kapalı konumda tutun. Çünkü elektronik aletleri çalışır konumda bırakmak, ekstra enerji harcamasına, yani para kaybına yol açar.
Şarj aletlerini de kullanmadığınızda prizden çıkarın. Siz telefonu şarjdan alsanız da hala prize takılı olan şarjın elektrik harcadığını biliyor musunuz?
Televizyona kısıtlama getirin
Televizyonla fazla haşır neşir olmayan biriyseniz para ödeyerek satın aldığınız dijital yayınları kesin. Televizyon izleyen biri olsanız bile muhtemelen 500 kanal izlemiyorsunuzdur. En azından yayın paketinizi tekrar gözden geçirin ve elimine edin.
Eğer “Televizyonumda 500 kanal mutlaka olmalı” diyorsanız, yayın şirketini arayın ve herhangi bir promosyon ya da indirim uygulamalarının olup olmadığını sorun. Çünkü yayıncılar bazen halihazırdaki kullanıcılarını değil, yeni kazanacakları müşterilerini kampanyalardan haberdar ediyorlar.
Market fırsatlarını iyi takip edin
Market alışverişi yaparken indirimleri takip etmeye çalışın. Market broşürlerini kıyaslayabilirsiniz bunun için. Bazen marketler indirim kuponları veriyorlar. Mutlaka yararlanın!
Bir de marketlerin kartları oluyor, harcadıkça içinde puan biriken. Zaman zaman kasada parapuanınızı kontrol ettirin. Çünkü bu parapuanlar belli tarihlerde geçerli oluyor, o tarih geçtiğinde parapuanınız sıfırlanabiliyor.
Fırsat sitelerinden yararlanın
Akşam yemeklerinizi evde yemeyi tercih edin. Ama arada dışarıda yemek isterseniz uygun fiyatlı ya da indirimli mekanları tercih edin. Fırsat siteleri de bu konuda işinizi kolaylaştırabilir.
Alışverişlerinize kısıtlama getirin
Bir şey satın alırken kendinizi yeni bir ürüne sahip olmanın cazibesine kaptırmadan, bir süre durun ve düşünün: Buna gerçekten ihtiyacınız var mı? Bu kısa düşünme süresi, doğru kararı vermenize yardımcı olur.
Satın alıp eve döndüğünüzde çok harcama yaptığınız için pişmanlık yaşayacağınızı hayal edin. Üstelik satın alma işlemini sizin olmayan bir parayla, kredi kartıyla yapıyorsanız durum daha da vahim. Ekstrenizle yüz yüze geldiğinizde içinizi kaplayacak hissi düşünün.
Hadi ama, evde onlarca çift ayakkabı dururken diğerlerine benzer bir tane daha, sırf minik bir fiyongu var diye almak, mantıklı mı sizce? İyi düşünün!