Bebeğinizle aranızda güven bağı kurun

Bebeğinizle nasıl güvenli bağ kurabilirsiniz? Onu sakinleştirmek, onunla sağlıklı iletişim kurmak için hangi cümleleri kurmalısınız?

New York Times’ın “en çok satanlar” grubunda yer alan “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler” adlı kitapta, bebek bakım danışmanı Tracy Hogg, deneyimlerinden yola çıkarak bebek büyütmede karşılaşılan sorunların nasıl üstesinden gelinebileceğini anlatıyor.

“Bir çocuğun kendi duygularını anlamasını ve bunları yönetebilmesini sağlayan duygusal zindelik, emniyetli bir bağın kurulması ile başlar” diyen Hogg, bebeklikte güven telkin etmek için seçilebilecek yolları şöyle sıralıyor

1. Onu anlamaya çalışın
Ağlamalarını ve beden dilini yorumlamaya çalışın. Böylelikle neden ağladığını anlayabilir ve buna göre içinde bulunduğu “ruh hali”ni görebilirsiniz. Bebeğiniz ağladığında hemen kendinize şunu sorun: “Bebeğimin nasıl biri olduğunu biliyor muyum?”

Örneğin enerjik mi, hassas mı, çabuk mu ağlayabiliyor, huysuz mu, çoğu zaman istenmedik hareketler mi sergiliyor? Şu anda gösterdiği tepki onda daha önceden rastladığım bir tepki mi? Eğer bebeğinizin sahip olduğu duygusal hatları açıklayamıyorsanız, onun verdiği işaretlere gerekli dikkati vermiyorsunuz demektir. Bu büyük olasılıkla ihtiyaçlarını da karşılayamadığınız anlamına gelecektir.

2. Bebeğinize değil, bebeğinizle konuşun
Ne kadar küçük olursa olsu konuşurken bebeğinizin gözlerinin içine bakın. Birkaç ay ya da bir yıl kadar sizi cevaplayamasa da, aslında tüm dediklerinizi duyuyor ve size kendi cıvıldamaları ve ağlayışlarıyla karşılık veriyor.

3. Bebeğinizin sahip olduğu fiziksel alana saygı duyun
Söylediğiniz hiçbir şeyi anlamadığını bilseniz dahi, yapacağınız bir şeyi öncelikle ona açıklayın. Örneğin altını değiştirirken, “şimdi bacaklarını kaldıracağım ve altını değiştireceğim”; yürüyüşe çıkarken “Şimdi parka gidiyoruz, dışarıda üşümemen için ceketini giydirmem gerek” diyebilirsiniz.

Özellikle bebeğinizin doktoruna giderken ne olacağını ona anlatıp içini rahatlatmanız gerekir: “Şimdi doktor seni muayene edecek, ben de yanında olacağım bebeğim.”

4. Bebeğinizin ağlamalarını hiçbir zaman duymazlıktan gelmeyin ve onun anlamaya başlamasını beklemeden hislerini dile getirmeye gayret edin
Bebeğiniz hissettiği şeyler hakkında size bir şeyler söylemeye çalışır. Çeşitli ağlamalarında ona kendi kelimelerini yansıtarak, duygu dili ile erkenden tanışmasını sağlayabilirsiniz. Örnek cümleler: “Acıkmışsın, üç saattir bir şey yemedin” ya da “Sadece biraz yorgunsun ve uyumaya çalışıyorsun.”

5. Bebeğinizin duygularının sizin eylemlerinize rehber olmasına izin verin
Örneğin nazlı bebeğiniz yatağının üzerindeki müzikli dönencesini her açtığınızda ağlamaya başlıyorsa, bilin ki “Bu bana çok geldi” demek istiyordur. Müziği açmadan oyuncağı seyretmesine izin verebilirsiniz.

6. Hangi yöntemlerin bebeğinizi sakinleştirdiğini saptayın
Kundaklanmak birçok bebek için harika bir teknik olsa da “huysuz ve hareketli” karakter yapısındaki bebeklerin sarmalandıklarında çok daha huzursuzlanabileceklerini unutmayın. Aynı şekilde şşş-pat yöntemi de (Bebeğinizin kulağına ritmik olarak şş-ş-şş derken, sırtına minik minik vurarak pat patlamak) birçok çocuğun uykuya dalmasını kolaylaştırırken, örneğin “nazlı bebekler” bunu çok rahatsız edici bulabilir.

Dikkati başka yöne dağıtmak birçok bebek tipi için yeterli bir çözüm olsa da hareketli, huysuz ve nazlı bebekler çok uyaranlı bir durumdan ancak uzaklaşarak sakinleşebilirler.

7. Bebeğinizin doğru şekilde beslendiğine dair şüpheleriniz varsa başlangıçtan itibaren gerekli adımları atmaktan çekinmeyin 
Bebeğinizi emzirirken sorunlar yaşıyorsanız hemen bir emzirme uzmanı ile görüşün. Annenin öğrenme safhasında yaşadığı endişeler, orta derece enerjiye sahip bebeklerde bile huzursuzluğa neden olsa da asıl sorunu nazlı, hareketli ve huysuz tipteki bebekler yaşar.

8. Gündüz ve gece uyku saatlerine bağlı kalın
Yeterli uykuyu alabilen bir bebek, önüne çıkacak her türlü engelle duygusal yönden daha iyi baş edebilir. Bebeğiniz eğer nazlı karakter bir bebekse, yatağını güvenli ve sessiz bir noktaya yerleştirin. Gündüz uykuları için bile odasının tam olarak karanlık olduğundan emin olun.

9. Etrafında dolaşmayın, bebeğinizin kendi bağımsızlığını keşfetmesini ve bundan keyif almasını sağlayın
Bebeğinizi oyun oynarken onu seyredin, nasıl oyalandığını izleyin ve onun kendi hızına saygı gösterin. Tekrar sizin kucağınıza doğru emeklediğinde onu kucağınıza alın. Bebeğiniz nazlı veya huysuz tipte bir bebekse, ihtiyacı olduğunda sizin orada, onun yanında olduğunuzu bildiği takdirde kendi kendine oynamayı kabullenecektir.

10. Etkinlikleri bebeğinizin kendini en iyi hissettiği saatlerde planlamaya çalışın
Aşırı yorgun veya aşırı uyarılmış bir bebek hemen her zaman kaçış duyguları sergiler. Günlük işlerinizi, akraba ziyaretlerinizi ve arkadaş buluşmalarınızı planlamadan önce, bebeğinizin karakter yapısını ve günün en uygun saatini göz önünde bulundurmaya çalışın. Gündüz uykularına yakın zamanlarda anne ve bebek buluşmaları planlayın. Özellikle vurmaya, itmeye ve etrafta büyük hareketler yapmaya hevesli daha büyük çocukların da olduğu bir toplantı düzenlediğinizde, nazlı tipte bir bebekle hareketli yapıdaki bir bebeği yan yana getirmemeye çalışın.

11. Bebeğinizin bakımında rol oynayan kimselerin onun karakter yapısını anladığından ve kabullendiğinden emin olun
Eğer bebeğinizin bakımını üstlenmek üzere bir bakıcı ile anlaştıysanız birkaç günü onunla birlikte geçirerek bebeğinizin ona karşı tavrını izlemeye çalışın. İşe aldığınız dadıyı çok sevebilirsiniz ama birlikte belirli bir süre geçirmeden bebeğinizin yeni birine kolaylıkla alışmasını bekleyemezsiniz.

Kaynak: pudra

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir